piątek, 19 lipca 2013

pomysł na spędzenie wolnego czasu z dzieckiem w bloku

CAŁE POPOŁUDNIE SOBOTNIE NUDA... I NAGLE DZIECKO PYTA
MAMO A MOŻE ZROBIMY GRILLA?
I CO W TEDY? OTO JEDNA Z PROPOZYCJI ZE STRONY KOBIECE INSPIRACJE

I COŚ NA GRILLA - CZYLI KILKA PRZEPISÓW Z DD.TVN.PL
Kotleciki jagnięce kebab-gyrosSkładniki dla 4 osób:
8 x 100 g kotletów z jagnięciny
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 słoik (190 g) cebulki perłowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią umyte i osuszone mięso, odstawić na dwie godziny do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po 5 minut z każdej strony. Kotleciki jagnięce podawać z musztardą chrzanową i cebulką perłową.
Grillowane papryki z tartym serem fetaSkładniki dla 4 osób:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
100 g tartego sera feta
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone papryki pokroić na duże kawałki, grillować po 5 minut z każdej strony i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy węgierski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i skropić nim papryki. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.
Grillowane kotlety schabowe kebab-gyrosSkładniki dla 4 osób:
4 x 160 g schabu z kostką
Marynata:
2 łyżki przyprawy kebab-gyros
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 łyżki ketchupu
4 łyżeczki chrzanu tartego
8 patisonów marynowanych
1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony. Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.
źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz